Perbezaan Ukiran Dahulu dan Sekarang  

Ditulis oleh : Bahagian Pemuliharaan Kategori :

Menurut Wan Su, bahan kayu yang digunakan pada masa dahulu didapati lebih kukuh berbanding dengan bahan sekarang. Kebanyakkan kayu yang diukir kini berumur kurang dari 100 tahun. Kayu mudah kecut kerana tidak cukup keras. Keadaan ini juga menyebabkan kayu sekarang mudah berlubang dan tidak tahan lama. Seelok-eloknya pokok yang hendak digunakan, berusia 100 tahun ke atas, dan sebelum diukir ianya telah disimpan selama dua tahun bagi memastikan kayu tersebut benar-benar kering.

Mutu sesuatu ukiran kayu bergantung pada kreativiti pengukir dan jangkamasa beliau bekerja. Menyiapkan sesebuah ukiran yang bermutu biasanya memakan masa yang agak lama. Hanya mereka yang mempunyai daya ketahanan yang tinggi mampu melaksanakan kerja yang rumit ini. Penggunaan masa dapat menentukan ketelitian pengukir, kualiti dan keunikan bahan ciptaan. Meskipun harganya agak tinggi, namun ia sejajar dengan nilai ukiran kayu. Menurut Wan Su, beliau tidak sanggup menghasilkan barang-barang yang kurang bermutu. Situasi inilah yang mengekalkan imejnya lebih lama dari lain-lain pengukir yang hanya mengutamakan kerja-kerja mengukir dalam masa yang singkat. Tambahan pula, peralatan sekarang lebih banyak dan ini secara tidak langsung membantu mempercepatkan kerja-kerja mengukir.

Artikel ini telah ditulis pada hari Rabu , Rabu, Mei 16, 2012 di bawah kategori . Anda boleh mengikuti artikel ini melalui comments feed .

0 ulasan

Catat Ulasan

Catat Ulasan