Mat Yaacob Bin Awang Besar  

Ditulis oleh : Bahagian Pemuliharaan Kategori :

Untitled Document

Penglibatan Awal
En. Mat Yaacob mula menceburi sejak kecil dengan mengikut bapa dan juga bapa saudaranya yang aktif membuat dan memainkan rebana ubi. Datuk moyang tokoh dan Kampung Baru Pupuk sememangnya masyhur dengan seni rebana ubi sejak dahulu lagi. Tokoh mula bermain rebana ubi sejak 56 tahun yang lalu iaitu ketika beliau berumur 12 tahun. Kini, selain daripada mengusahakan pembuatan rebana ubi, tokoh juga bekerja sebagai pesawah dan penoreh getah.

Keunikan Kraf Adiguru
Rebana ubi yang dihasilkan tokoh masyhur di serata negeri kerana kemahiran tokoh dalam proses mengikat kulit kerbau yang telah kering serta diregangkan pada badan rebana. Proses yang paling rumit ini dinamakan proses ’mengambil’. Kelebihan inilah yang membuatkan tokoh menerima tempahan bukan sahaja dari luar malahan dari pengusaha rebana ubi yang lain kerana kemahirannya dalam proses ini sukar ditandingi dan amat berkualiti.

Proses pembuatan rebana ubi masa dahulu adalah lebih rumit berbanding kini kerana penggunaan peralatan-peralatan tangan. Dahulu, kayu-kayu besar agak sukar dipotong kerana hanya menggunakan gergaji buaya dan ditebuk menggunakan kapak. Namun kini, semua proses tersebut menjadi lebih mudah dengan mengguanakan mesin tanpa menjejaskan mutu kayu dan kualiti bunyi rebana ubi.

Pelapis Kraf
Tiada seorang pun daripada empat orang anak tokoh yang berminat untuk menjadi generasi pelapis dalam kemahiran pembuatan dan permainan rebana ubi. Namun begitu, sehingga kini hanya ada seorang anak muridnya yang mampu menguasai kemahiran ini dengan baik iaitu Shafawi b. Tahir. Shafawi yang lebih mesra dengan panggilan Pak Wi merupakan anak jati Kg. Baru Pupuk dan menjadi harapan kepada En. Mat Yaacob biarpun telah berusia 52 tahun.

Menurut  tokoh, selain Kraftangan Malaysia, beliau tidak menerima sebarang bantuan atau insentif dari badan atau jabatan kerajaan yang lain. Namun begitu, tokoh sering menerima jemputan demonstrasi dan pertandingan di seluruh Malaysia.

Antara persembahan demonstrasi yang pernah disertai ialah Demonstrasi Hari Kraf Kebangsaan (2002), Persembahan Kebudayaan di Dataran Merdeka (2002) serta Persembahan Kebudayaan di Putrajaya (2005) manakala pertandingan yang pernah dimenangi ialah sebagai Johan Pertandingan Rebana Peringkat Negeri. Selain daripada itu, tokoh juga pernah mendapat liputan media dari RTM, TV3 dan pelbagai stesen televisyen yang lain.

Artikel ini telah ditulis pada hari Jumaat , Jumaat, Oktober 11, 2013 di bawah kategori . Anda boleh mengikuti artikel ini melalui comments feed .

0 ulasan

Catat Ulasan

Catat Ulasan